FANDOM


EE | FI

marraskuu 2015 Pärnun Eliisabetin kirkko

marraskuu 2015 Berliinin Reformaatiokirkko


WELT GEBAUT IST. ANDRUS KALLASTUN SÄVELLYSKONSERTTI

OHJELMA

Andrus Kallastu (1967)

Welt gebaut ist / Maailma on rakennettu. Rakkauden ja sodan peli kamariyhtyeelle (work in progress alkaen 2007)
PRELIMINARIA (2007)
FRAGMENTUM 1 Lontano-vicino (2008)
FRAGMENTUM 2 Misterioso (2008)
FRAGMENTUM 3 Maestoso (2008)
TROPUS Sellotrooppi (kantaesitys)
FRAGMENTUM 4 Sonore (2008)
FRAGMENTUM 5 Grazioso (2008)
FRAGMENTUM 6 Secco (2008)
FRAGMENTUM 7 Feroce-Giacoso (2008)
FRAGMENTUM 8 Fanatico (2008)
FRAGMENTUM 9 Bravura (2008)
TROPUS Huilutrooppi (2012)
+FRAGMENTUM 9 Bravura (2008)
FRAGMENTUM 10 Arabesque (2008)
TROPUS Korkean veisun trooppi "Amor-mors" (2009)
FRAGMENTUM 11 Delicatissimo (2008)
FRAGMENTUM 12 Virtuoso (2008)
LUDUS FINALIS (2007)


Repoo Ensemble

Kai Kallastu (sopraano)
Leonora Palu (huilu)
Aare Tammesalu (sello)
Jorma Toots (piano)
Kristi Mühling (kantele)

Andrus Kallastu (kapellimestari)


Andrus Kallastun rakkauden ja sodan peli Welt gebaut ist / Maailma on rakennettu on sävelletty Johanneksen Ilmoituskirjasta löytyvän Taivaasen Jerusalemin kuvauksesta (21:10-21) inspiroituna: ”... ja enkeli vei minut suurelle ja korkealle vuorelle ja näytti minulle pyhän kaupungin, Jerusalemin, joka laskeutui taivaasta, Jumalan luota. Se loisti Jumalan kirkkautta, se säihkyi kuin kallein jalokivi, kuin kristallinkirkas jaspis. Sitä ympäröi suuri ja korkea muuri, jossa oli kaksitoista porttia, ja niitä vartioi kaksitoista enkeliä. Portteihin oli hakattu Israelin kahdentoista heimon nimet. Idän puolella oli kolme porttia, pohjoisessa kolme, etelässä kolme ja lännessä kolme porttia. Kaupungin muurissa oli kaksitoista peruskiveä, ja niissä oli kaksitoista nimeä, Karitsan kahdentoista apostolin nimet. Enkelillä, joka minulle puhui, oli kultainen mittakeppi kaupungin sekä sen porttien ja muurin mittaamista varten. Kaupunki oli neliön muotoinen, yhtä leveä kuin pitkä. Enkeli mittasi kaupungin kepillään ja sai tulokseksi kaksitoistatuhatta stadionmittaa; pituus, leveys ja korkeus olivat kaikki tämänsuuruiset. Hän mittasi myös muurin, ja se oli sataneljäkymmentäneljä kyynärää -- enkeli käytti siinä ihmismittaa. Muuri oli rakennettu jaspiskivestä, ja kaupunki oli kimmeltävää, lasinkirkasta kultaa. Kaupunginmuurin perustukset oli kaunistettu kaikenlaisilla kalliilla kivillä. Ensimmäisenä peruskivenä oli jaspis, toisena safiiri, kolmantena kalsedoni, neljäntenä smaragdi, viidentenä sardonyksi, kuudentena karneoli, seitsemäntenä krysoliitti, kahdeksantena berylli, yhdeksäntenä topaasi, kymmenentenä krysopraasi, yhdentenätoista hyasinttikivi ja kahdentenatoista ametisti. Porttitorneina oli kaksitoista helmeä -- kukin kahdestatoista tornista oli tehty yhdestä helmestä. Kaupungin valtakatu oli kultaa, puhdasta kuin läpinäkyvä lasi.” Teos koostuu alkusoitosta, kahdennestatoista fragmentista sekä loppusoitosta. Jokaiselle fragmentille on säveltäjällä suunnitelma kirjoittaa trooppi, joista täällä hetkellä ovat valmiina neljä: Korkean veisun trooppi, Eleeginen trooppi, Tanssitrooppi sekä Huilutrooppi.

Andrus Kallastun sävellystuotannon voi jakaa kahteen ajanjaksoon, ennen ja jälkeen vuottaa 1991. Ensimmäisen periodin tuotannolle ovat ominaisia vapa atonaalinen sävelkieli, motoorinen, usein ostinaatinen rytmiikka, neoklassinen sointivärikäsittely, toisen periodin teoksille sarjallinen tekstuuri, kenttätekniikka, ei-sykkivä rytmiikka, musikkillisen äänen sekä hälyn rajoja koskettava soivuus.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki